Bodemisolatie d.m.v. 15 cm losgestorte HR++Termoparels®
In de afgelopen jaren zijn er vele tientallen duizenden woningen voorzien van bodemisolatie door middel van losgestorte (HR++)Termoparels®
Al in de jaren ’70 was er bekend dat het toepassen van 10 a 15 cm losgestorte EPS- parels een zeer positieve invloed had op de isolatiewaarde van de vloer en de relatieve vochtigheid in de woning.
In het begin van deze eeuw zijn er verschillende fabrikanten van polystyreen chips in dit isolatieconcept gedoken door een afgeleid systeem te ontwikkelen. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van de opvulchips die bij de postorderbedrijven worden toegepast om de pakketen op te vullen. Echter er is door een veel lagere isolatiewaarde van dit materiaal ook een laagdikte nodig die 2 maal zo groot is om hetzelfde isolatieresultaat te bereiken. Dit geeft nogal wat overlast indien men voor werkzaamheden aan leidingen e.d. weer in de kruipruimte aanwezig moet zijn.
Koston Noord BV brengt een laag van 15 cm los gestorte (al dan niet gezeefde) HR-Termoparels® aan op de bodem van de kruipruimte; Ofwel gewoon op het zand.
Wij doen dit voornamelijk in kruipruimten die niet toegankelijk zijn of slechts een zeer geringe hoogte hebben (minder dan 75 cm). Dit heeft als reden dat er een beter isolatiesysteem beschikbaar is dat ook de fundering mee isoleert namelijk Bodemhygrolatie®.
15 cm los gestort HR-Termoparelsysteem® heeft de volgende eigenschappen:
- Rd = 4,05 m2.K/W
- Een zeer hoge vochtremming (zie Tros Radar) gemeten door TNO.
- Van buitenaf blind in te blazen. (geen toegang tot de te isoleren ruimte nodig)
- Een lage kostprijs
- Scoort erg goed t.a.v. de milieubelasting.
- Is uit zich zelf vochtwerend (35 jaar praktijkervaring)
- Behoud ook werkelijk zijn isolatiewaarde (35 jaar praktijkervaring)
- Is bestand tegen humuszuren
- Is brandveilig!
Het idee wat leeft dat Bodemisolatie slechter isoleert dan isolatie wat rechtstreeks tegen de onderzijde van de vloer is aangebracht is onjuist!
Als belangrijkste reden is dat bij vloerisolatie, die tegen de onderzijde van de vloer is aangebracht, het vochttransport vanuit de bodem blijft doorgaan. Met andere woorden: het water wat (verdampt uit het zand in de kruipruimte) wordt geventileerd ontrekt zeer veel energie uit zijn omgeving om de faseverandering (van vloeibaar water naar waterdamp) door te maken. Deze energie (lees “warmte”) wordt ontrokken uit zijn omgeving (woning en bodem) Hierdoor zal het temperatuur verschil tussen de woonkamer en kruipruimtebodem groter zijn bij vloerisolatie. Ook het werkelijke warmteverlies zal daardoor groter zijn. Dit warmteverlies is vele malen groter dat het geringe warmteverlies dat door de beperkte instandhouding van de kruipruimteventilatie aanwezig is.
Bodemisolatie is een dampremmend systeem wat verdamping voorkomt, met alle positieve effecten van dien.