Materiaalverbruik
EPS® bestaat voor slechts 2% uit polystyreen.
De overige 98% is lucht.
Aardolieconsumptie
De grondstof voor polystyreen is aardolie.
De EPS®-industrie gebruikt circa 0,1% van de totale aardolieconsumptie in Nederland, maar maakt er duurzame producten van.
CFK’s
EPS® was altijd al CFK-vrij!
Milieubelasting
De belasting van EPS ten aanzien van het millieu is bijzonder laag in vergelijking tot die van andere isolatiematerialen. EPS wordt als bodem struktuurverbeteraar in tuingrond toegepast (de witte korrels). Ook worden EPS korrels toegepast als vulling in anti-allergenische producten als kussens etc. Zie ook EPS en het milieu (Duurzaam, veilig en energiezuinig bouwen)
Expansie van polystyreen
Om het polystyreen te laten expanderen tot EPS®, gebruikt men pentaan (vergelijkbaar met aardgas). Pentaan is onschadelijk voor de volksgezondheid en ozonlaag. In het EPS®-eindproduct is het niet meer aanwezig. Pentaan wordt door de producenten afgevangen en hergebruikt.
Energieverbruik
De natuurlijke aardolie-energie plus de energie die nodig is om de EPS®-producten te fabriceren, is 90 Mj/kg. Door de lage dichtheid van EPS® is de energie-inhoud vaak lager dan die van andere isolatiematerialen.
Energie-terugverdientijd
De benodigde energie voor het isoleren met EPS®, is door de energiebesparing als gevolg van die isolatie in minder dan twee maanden terugverdiend. Ter vergelijking. Bij zeeschelpen t.b.v. kruipruimteisolatie is de energieterugverdientijd ca 50 jaar.
Lange levensduur
EPS® wordt reeds 50 jaar voor diverse doeleinden toegepast.
Uit ervaring blijkt dat EPS-Termoparels®, toegepast als isolatiemateriaal, na 20 jaar dezelfde perfecte kwaliteiten hebben behouden.
Monomateriaal
EPS® is een monomateriaal, d.w.z. samengesteld uit alleen polystyreen (en lucht), en daardoor bij uitstek geschikt voor recycling.
Aantal levens
EPS® is tot 5 maal mechanisch te recyclen. Schoon en vervuild EPS® wordt teruggebracht tot de basisgrondstof polystyreen. Van het granulaat worden talloze producten gemaakt zoals verpakkingen, cassettebandjes, wasknijpers, bloempotten etc.
Thermische recycling
In tegenstelling tot andere isolatiematerialen leent EPS® zich uitstekend voor vervanging van fossiele brandstoffen in vuilverbrandingsinstallaties. Maar liefst 80% van de natuurlijke aardolie-energie die in EPS® zit wordt zo teruggewonnen. Bij verbranding ontleedt EPS® zich in kooldioxide en water en komen er minder schadelijke stoffen vrij dan bij de verbranding van ‘natuurlijke’ materialen zoals kool, kurk en zelfs hout. Ter vergelijking: Bij verbranding van 100 gram schoon vurenhout komt ca. 15 maal zoveel schadelijke stoffen vrij als bij verbranding van 100 gram EPS.