U vraagt zich misschien af: Wat kost spouwisolatie? Besparing op uw energierekening maakt spouwmuurisolatie echter zeer voordelig. Het meest bespaart u met het isoleren van de spouwmuren van uw woning. Een kwart van de warmte in huis gaat door ongeïsoleerde muren naar buiten. Het is de moeite waard om dat binnen te houden. De uiteindelijke jaarlijkse besparing die spouwmuurisolatie u oplevert is onder andere afhankelijk van het stookpatroon van de bewoners. Gemiddeld is de besparing 9 m3 aardgas (€ 5,40) per m2 muuroppervlak per jaar.
Dit betekent dat spouwmuurisolatie een terugverdientijd van ca 3-3,5 jaar heeft, voor de meeste woningen!
Toegepaste methoden bij spouwmuurisolatie
De meest toegepaste isolatiematerialen zijn HR-Termoparels® HR++ Termoparels® en minerale wol (glas- en steenwol). Samen zijn zij goed voor 95% van alle spouwmuurisolatie projecten. Deze isolatiematerialen worden in de spouwmuur geblazen via gaatjes van plm. 20 mm in de kruising van stoot- en lintvoeg. Minerale wol bestaat uit glas- of steenwolvlokken, voorzien van een waterafstotend bindmiddel, die een compacte massa in de spouw vormen. HR-Termoparels® zijn geëxpandeerde bolletjes polystyreen.
Vlak voor het inblazen worden ze besproeid met een klein beetje latex (natuurrubber) waardoor de bolletjes zich aan elkaar hechten. Dit geeft na droging een stevige maar flexibele binding tussen de verschillende bolletjes. Door de ruimte tussen de HR-Termoparels® blijft de spouwfunctie, nl. het afvoeren van regenwater, volledig intact. Spouwmuurisolatie vermindert het damptransport vanuit de woning door de muren naar buiten vrijwel niet. De isolatieplaat die na droging is ontstaan zakt niet in (we gebruiken EPS immers ook in de wegenbouw).
Een spouwmuur die nageïsoleerd is met HR-Termoparels® is onderhoudsvrij en behoeft ook niet te worden geimpregneerd (mag wel).
Ook ter voorkoming van vochtproblemen!
Een veel gehoorde misvatting is dat isolatie vochtproblemen en een slechte luchtkwaliteit veroorzaakt. Door het toepassen van isolatie stijgt de temperatuur aan de binnenkant van wand, dak of vloer. Net als bij dubbel glas zal de lucht minder snel condenseren en daarmee vocht en schimmelvorming worden voorkomen. Onderzoeken hebben aangetoond dat, onder dezelfde omstandigheden, bij goed geïsoleerde woningen minder vochtproblemen zijn dan bij niet geïsoleerde woningen.
Overigens kunt u met Koston Noord BV ook besparen d.m.v. verbeterde vloer en dak isolatie. Voor meer informatie of vrijblijvende inspectie van uw woning, kunt u hier uw contactgegevens achterlaten.